Syncentralen

Hej! Idag har det vart avslutning 3 av 3 denna vecka. Lina har gått på syncentralen i vår. En torsdagsgrupp med 2 andra barn med synnedsättning. Lina har ett synfel som heter nystagmus & en skelning. Nystagmus är att hon har "ögondarr" som många av er vet. Nu ska jag berätta för er hur hennes synnedsättning är & hur den påverkar hennes vardag. Många tror att Lina bara har glasögon & att hon ser bra med dom, men så är inte fallet. 

Lina ser dåligt. Det vi ser på 10 meters håll ser Lina på 1 meter. Hon har otroligt svårt att fokusera & med hennes synfel så kan hon inte spela någon bollsport, för hennes syn hinner inte uppfatta var bollen kommer ifrån osv. Hon hatar när någon flaxar runt henne (som typ Noel brukar göra) & sätter då händerna upp framför ansiktet & skyddar sig. För hon hinner inte se runt sig vad som händer.. Lina kan inte läsa, göra läxan långa stunder, utan får göra som stötvis med 10 min ungefär åt gången. Annars orkar inte hennes ögon & hon blir sur & hon tappar koncentrationen.. Lärarna kan inte skriva med en annan färg än svart på skrivtavlan i skolan, det ser hon inte. Viss text ser hon inte att läsa alls i böcker & så. Lina har extra stark lampa hemma & i skolan där hon sitter & förstoringsglas som hon fått låna från syncentralen. I skolan har hon även en lässkiva på sin bänk som hon kan vinkla upp. 

Lina har fått grym hjälp från landstinget i Uppsala sen vi flyttade hit till Uppland. Västmanlands landsting var under all kritik! Inte ett skit visste vi om Linas synfel då.. Dom sa bara att det går att operera. Vi har fått all hjälp & lite till, grym hjälp från skolan, landstinget & vårdbidrag från försäkringskassan. 

Linas vänner är helt införstådda gentemot Lina & hjälper & stöttar henne. Syncentralen har även varit ut i skolan & i linas klass & berättat om linas synfel & klasskompisarna har fått prova speciella glasögon som på ett ungefär visar hur Lina ser. En sjukgymnast har varit på gympa lektionerna & gett tips & råd till linas gympalärare, för att Lina ska få ut så mycket som möjligt av hennes gympalektioner. 

Vi är så nöjda! Helt galet tacksamma! Lina går i den bästa skolan med den bästa rektorn! Alla kategorier! Hon får all stöd!! 


Fina Lina undersöker ögat 😜

Efter vi varit där hela familjen så åkte vi till Java. Sååå god mat! Thai buffé med sushi! 😋 




Supermysig eftermiddag & kväll med familjen! Nu ska jag duscha & sen sova. Är sen ledig i 3 dagar! Skönt! 👍😃


Bjuder på en sista bild på en stolt Noel Som sprang hummelsta loppet idag! 😜

Kommentarer
Postat av: Camilla

Det här har vi aldrig pratat om. Jag hade ingen aning. Tillhör dem som trodde att Lina hade glasögon mest pga sin skelning och ögondarr. Inte pga nedsatt syn.
Men vilken tur att hon och ni får så bra hjälp och stöd. Det är sjukt att det ska vara olika beroende på var man bor. Är detta något hon måste leva med eller går det att rätta till med operation? Jag hoppas hon inte lider alltför mycket av det. Hon vet ju inget annat så det är väl svårt för henne att relatera till hur hon kunde ha sett om hon haft 'normal' syn.

Kram till Lina och er andra!

Svar: Jag tillhörde oxå den kategorin förr innan vi flyttade hit & fick en diagnos. Detta går inte att operera men kan förbättras när Lina växer. Som sagt så vet hon inte så mycket annat & hon är jätteduktig! ❤️
carolalola

2014-06-04 @ 23:26:15
URL: http://camorr.blogg.se
Postat av: Rosanna

Nej men kära nån:( vad jobbigt att ni inte fick hjälp från Västerås stad, usch ! Skönt iaf att ni har fått bästa hjälpen nu. Kram

2014-06-08 @ 23:38:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



RSS 2.0